domingo, 28 de noviembre de 2010

Llibres i Mestres


El que faré ací és comentar allò que pense després d'haver estat a la xerrada de Jaume Martínez Bonafé y d'haver llegit els blocs de Jordi Adell.

El que està clar es que els joves són el futur, si, però els que no ho són tant no deixen de ser present, d'aquesta manera el primer que podriem dir és que tothom por contribuir a l'educació, tothom pot ajudar començant per la seua escola i després que no es tracta de pensament, és actuació el que es necessita.

Els llibres de text son ajudes, complements, ferramentes del professor, no han de configurar mai una programació del docent. Existeix una omnipresència respecte als llibres de text, estan a tot arreu.

Els llibres de text han fet fins ara i segueixen fent, una transformació de la visió de les persones, un converteix en natural el discurs de l'escola, de manera que abans es prendrà com a seriós o vertader allò que un mestre lliga d'un llibre que el que diga sense llegir-ho.

Es una mena de religió, el que diu al llibre es sagrat i si ahí ho posa serà per alguna cosa, té més fiabilitat que el mestre, que al cap i a la fi solament llig el llibre.

Es difícil desarranjar una creença tant forta com aquesta i ningú vol ser el primer, ningú pensa que els seus fills siguen els que han de donar el pas. Els pares volen el millor per als seus fills però en ocasions no ho aconsegueixen, el que volen -sense saber-ho-és el millor per als seus fills en aquesta societat -que es una cosa diferent-, per a trobar una feina i tindre un statu més o menys acceptable.

Aquesta creença en els llibres es d'una època passada, esta clar que no han de canviar amb el temps les creences, però si poden ser adaptades a les noves situacions i contextos, el que no es pot es pretendre que estem vivint en el segle desset.

Seria una sort que açò acabara ací, perquè per gracia o desgracia els llibres de texts venen amb codis, amb nombres de serie, amb cultura inclosa. Hi ha un enteniment entre la gent que crea els llibres de text i els que el llig, ha d'haver-lo per comprendre eixa cultura inscrita, aquells que estan separats d'eixa cultura- la que ha creat el llibre de text- o d'eixa societat no troben un sentit més profund del simple temari.

Un pare sempre demanarà un llibre de text, per a que el seu fill tinga alguna cosa on recolzar-se, per a que si el seu fill -que a classe no ha prestat atenció- no entén alguna cosa i té vergonya de preguntar al mestre, puga el pare o mare llegir-ho, entendreu i explicar-ho.

A tot açò, dir que els llibres de text son manuals d'ensenyança incomplets, si, no tot allò referent a una matèria entra en l'assignatura, hi han parts d'aquesta que mai arriben a ser explicades a classe. Un exemple seria el del ponent Martínez Bonafé quan digué que en les ciències socials no hi ha només història i geografia, que és el que s'explica a les aules, també hi ha antropologia, política i economia. Hem d'entendre que hi han molts temes que no estan considerats part del currículum però que estan a dintre de la nostra cultura i de vegades han de ser coneguts per els nens i nenes.

A més a més, esta el tema d'abans, el de la naturalitat, el de tot allò que és normal. No és concebible com a normal que un alumne cerque informació per un control en un lloc que no siga un llibre de text i molt menys que no siga tan sols un llibre.

La qüestió és, es pot ensenyar sense llibres? També, sense assignatures? Sense mestres?

La primera es simple, per suposat, però mai tenim que oblidar-los, son una veritable font de coneixements i d'informacions.

La segona també, es pot ensenyar aquells coneixements que la classe o inclòs, cada alumne individualment, necessita o requereix per alcançar unes competències bàsiques o uns objectius. No es precís disfressar amb noms d'assignatures cada variant o mena de coneixement.

La tercera qüestió la respondria amb un “espere que mai”, o un “estem intentant que no”. Es concebible una educació sense mestres, l'entorn familiar pot donar la calidesa que no donaria el monitor d'un ordinador i pot servir de referent moral i ètic que és el mestre per a molts nens i nenes. L'ordinador i les noves tecnologies fan la resta.

Es més, tothom hem aprés coses sense un mestre al costat, i tothom ens hem interessat per temes que no apareixien en un currículum, de manera que no hi havia un tutor guiant-nos -o tal vegada un germà o amic- i igualment va haver un aprenentatge.

El que està clar també, es que els docents han d'esforçar-se per a que això no ocòrrega, aprenentatge hi haurà sempre i una independència progressiva dels alumnes no pot ser sinó molt bona, però el mestre te cartes que jugar ací i té que saber utilitzar-les. Per començar a jugar ha d'intentar derrocar el mur administratiu i mur familiar o dels pares.

L'administratiu no podrà fer-ho, de intentar-ho possiblement es quede sense treball, sinó és així, simplement els pares no voldran que els seus fills estiguen amb un educador el qual es repudiat pel sistema.

Pel que fa al mur familiar podem dir que és la clau de tot, la clau de l'educació, és on apareixen les diferencies més grans entre uns i altres docents. Hi ha que aprendre ha treballar amb les famílies, amb la societat en general i hem de recordar sempre que un pare o mare voldran resultats, i per a això hem de demostrar -per mitjà dels nens, fent activitats- que el que es ensenya o el mode amb el que es fa, no es vacu ni inútil.

Jo diria que a major dependència dels llibres, més som acceptats i a menor, més ens acceptem nosaltres i aquells que senten el mateix que nosaltres.


jueves, 18 de noviembre de 2010

Multimedia

Estamos aquí de nuevo, esta vez posteando acerca de un trabajo multimedia de la asignatura noves tecnologies de magisterio de primaria.
Hicimos un spot publicitario de treinta segundos. Se hacía en grupo y aquí lo tenéis.



Para realizar el trabajo multimedia hemos utilizado una cámara digital y material en posesión del grupo. Aparece un ordenador, un disquette, un pen drive, un sobre y un ratón de ordenador, cartulinas de colores y papel. También números y letras de goma.

El video fue rodado en la casa de una integrante del grupo.
El editor empleado fue el Movie Maker de Windows.
La canción fue descargada totalmente libre de creative commons de Jamendo; fue el tema Utopía, segundo tema del álbum The Signal, cuyo autor es BertycoX.; pertenece al género musical electro.

La técnica de trabajo utilizada fue la del Stop motion. Es una técnica de animación que consiste en aparentar el movimiento de objetos estáticos por medio de una serie de imágenes fijas sucesivas.

Lo que pretendimos representar es la necesidad del cambio que deben sufrir tanto docentes como discentes, porque una transformación esta habiendo y desde los albores de la humanidad ha existido el lema de adaptarse o desaparecer. 

 Dudo que nadie quiera desaparecer y la única forma de no hacerlo es aplicando todo lo relativo a las nuevas tecnologías, que nos sea provechoso, en el aula. No todo lo es, pero hay que saber elegir y utilizar las herramientas que se nos ofrece hoy en día, herramientas que muchos niños ni siquiera podrían haber soñado. Sin más contemplaciones, lo que hemos intentado transmitir es que animamos a aquellos docentes que utilicen las TICs y hacemos un llamamiento a los que aún no se han lanzado.

A la hora de ponernos a grabar lo intentamos todo, desde hacer pases de diapositivas con lemas en las imágenes, hasta grabaciones de videos, pero al final, como hemos dicho, decidimos realizar un stop motion. Una seguida de instantáneas que recrean un movimiento.

Con esta tarea tuvimos muchos aprendizajes, desde la manipulación de cámaras para filmar o fotografiar hasta la edición misma de videos. Creamos por primera vez un producto con stop motion. Añadimos música y créditos al video y lo subimos al Youtube, para poder compartirlo con los demás.

Comprendimos cuan de complejo es hacer un video, sin importar su tiempo, y las dificultades que deben de tener los, por poner un ejemplo, animadores o aquellas personas que se dedican a la publicidad. Porque aunque tengan más recursos lo verdaderamente importante es que la idea llegue a los espectadores, lo importante es pensar, pero también pensar bien.

Hay que decir que al ser estudiantes podemos simplemente colgarlo al Youtube de manera libre y ya esta, pero si tuviéramos algún tipo de ánimo lucrativo, como podría ser el trabajar en el mundo de la publicidad, no todos los videos serían aceptados, no todo lo que hiciéramos podríamos hacer que las personas lo conocieran.
Es por esto que sitios como el Youtube son tan importantes y crean una verdadera revolución -no sólo revolución digital- ya que permiten a todas las personas sobre la faz de la tierra ser creativas, con mayores o menores recursos, con más o menos experiencia y con una idea mejor o peor. Podemos decirle al resto lo que pensamos, lo que sentimos, lo que queremos que ellos sientan y piensen sin tener que depender de ninguna empresa.

Hacer este trabajo ha hecho que me sienta -si se puede- más libre aún, me ha hecho ver las posibilidades que tenemos al alcance de nuestra mano sin tener prácticamente ningún tipo de experiencia, solo con ganas de trabajar, de hacer cosas, de demostrarlas al mundo.